ساخت گنبد در قوچان خراسان شمالی

ساخت گنبد در قوچان خراسان شمالی

ساخت گنبد در قوچان خراسان شمالی توسط گنبد و گلدسته سازی لطیفی در منطقه قوچان با الگو برداری از معماری ابنیه مذهبی خراسان شمالی و به کار گیری بهترین مصالح انجام شده است. در ساخت این پروژه به ویژگی های اقلیمی و جغرافیایی منطقه توجه شده و در نهایت گنبدی فلزی با قطر 7 متر که از جنس آلومینیوم است در قوچان اجرایی شده است. این نوع از گنبد ها از پیش ساخته شده در کارگاه گنبدسازی لطیفی و سپس به محل نصب و با صرف کمترین زمان احداث شده است.

ساخت گنبد در قوچان خراسان شمالی

ساخت گنبد در قوچان خراسان شمالی

قوچان یکی از شهرهای استان خراسان رضوی است. این شهر در ۱۲۰ کیلومتری شمال غرب مشهد (مرکز استان) قرار دارد. شهر قوچان را در منابع مختلف تاریخی و همچنین بسیاری از مورخان حال حاضر اولین پایتخت اشکانیان می‌دانند.شهرستان قوچان با قرارگیری در یک مرکز پنج ضلعی شهرهای مهم منطقه به عنوان استراتژیک‌ترین شهر منطقه شناخته می‌شود که این شهرها شامل مشهد، نیشابور، بجنورد، سبزوار و پایتخت ترکمنستان می‌باشد که فاصله هر کدام از قوچان حدود ۱۲۰ کیلومتر می‌باشد.قوچان قدیمی‌ترین شهر خراسان بزرگ قدمتش به حدود ۲۵۰ سال پیش از میلاد بر می‌گردد. از صدر اسلام تا اوایل تسلط قوم مغول به اسامی آساآک، آشاک، آرسکا، استوا، خوجان، خبوشان یاد شده‌است و سلسله اشکانی از ۲۵۶ سال قبل از میلاد تا ۲۲۴ میلادی بر ایران حکومت داشته‌اند. اولین پایتختش در حوالی قوچان امروز بوده‌است.

ساخت گنبد

بعضی می‌گويند كه گنبد مانند سر انسان است و دو گلدسته، مانند دو دست كه به حالت التجا و التماس و خواهش در كنار سر، رو به آسمان و رو به ذات اقدس الهی بلند شده است؛ مانند كسی كه دست‌هايش را در جلوی سر و صورت، حتی از سر بالاتر هم برده است و دعا می كند گرچه اين تشبيه جالبی است.بعضی ديگر، گنبد و گلدسته را برای قبله يابی می‌دانند در مكتب تشيع، خطر عمود منصف بر خط و اصل دو گلدسته را، تأمين كننده جهت قبله می‌دانند. یکی دیگر از نماد شناسی های ساخت گنبد کنار گلدسته نماد دو فرشته ی نگهبان انسان با نامهای رقیب و عتید می باشد که برگرفته از آیه ی ۱۸ سوره ق ( ما یلْفِظُ مِنْ قَوْلٍ إِلاَّ لَدَیهِ رَقِیبٌ عَتِیدٌ ) است. این دو فرشته که موسوم به فرشته های حفظه هستند نیز می توانند علتی برای ساخت دو گلدسته کنار گنبد و نگهبانی از آن باشند.

ساخت گنبد در قوچان

ساخت گنبد در قوچان

اماکن مذهبی قوچان

امامزاده سلطان ابراهیم(ع)

آرامگاه امامزاده سلطان ابراهیم در شهر قدیم قوچان(قوچان عتیق- شهرکهنه) در فاصله 12 کیلومتری غرب قوچان فعلی و با فاصله یک کیلومتری از جاده آسیایی ( مشهد – تهران ) واقع گردیده است.

آستان متبرکه ی این امامزاده مشتمل بر ایوان، گنبد خانه با پوشش بلند، شبستان های شرقی وغرب و گلدسته های دو سوی بنا ، رواق، اتاق هایی بر پیرامون آن است . مکان مزبور به دفعات بر اثر زمین لرزه های متعدد آسیب دیده است و درحال حاضر قدیمی ترین بخش این بقعه در سال 1344 برپا شده و در زمره آثار تاریخی قرار دارد . مکانی که امامزاده واقع شده معروف به قوچان عتیق است و روستای شهر کهنه یا همان قوچان عتیق دهستانی است از توابع بخش مرکزی شهرستان قوچان و گرایش اشتغال مردم منطقه کشاورزی و دامداری و به قطب سبزی کاری معروف است.

امامزاده سلطان ابراهیم (ع)

امامزاده سلطان ابراهیم (ع)

ارادت و اعتقاد شهروندان قوچانی نسبت به این امامزاده از لحاظ مذهبی و آگاهی دینی، قابل توجه بوده، به گونه ای که قبل از نماز صبح تا ساعات نیمه شب خیل زائرین در این امامزاده حضور داشته و در ایام خاص همچون مناسبت های مذهبی و ورود کاروان های پیاده و تعطیلات بصورت 24 ساعته فعال و زائرین از قوچان و روستا ها و مناطق اطراف و سایر شهرستانها (به خاطر قرارگیری بقعه در مجاورت جاده اصلی و ابتدای راه ورودی)در این مکان مقدس حضور پیدا می نمایند .

این اثر در تاریخ ۵ تیر ۱۳۸۴ به‌عنوان یکی از آثار ملی به ثبت رسیده است.امام‌زاده سلطان ابراهیم(ع) و امام‌زاده جلیل(ع) جزو میقات‌الرضاها در قوچان هستند که هر کدام در ورودی‌های شهر واقع شده‌اند.به احتمال قرین به یقین شخصیت مدفون در این بقعه سیدجمال الدین ابراهیم بن موسی بن جعفر بن محمد بن اسماعیل بن احمد امیرجه بن القاسم بن حمزه الامام موسی الکاظم (علیه السلام) است. وی سیدی جلیل القدر، عظیم الشأن و بسیار بزرگوار و شریف بود که نقابت سادات طوس را به عهده داشت. او داماد سیدابوالقاسم موسوی نقیب مرو بود.
در کتاب بحارالانوار آورده است: در قوچان مشهد عظیم است که به سلطان ابراهیم بن علی بن موسی الرضا (علیه السلام) معروف است.

کلمات کلیدی:

گنبد و گلدسته سازی لطیفی

ساخت گنبد در خراسان شمالی

گنبد و گلدسته فلزی لطیفی

ساخت انواع گنبد و گلدسته و تزیینات مساجد

ساخت گنبد در قوچان خراسان شمالی

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *